Evo jedna zasto koristiti gradski prevoz (na Zapadu)

Jutros sam na posao otisla gradskim prevozom. Ja inace zivim u Kanadi, u Vancouveru. Proslo je dugo vremena od kad sam se ovdje na Zapadu vozila u busu, ali me je to navelo da razmislim zasto bi svi trebali to da rade. Pored toga sto manje zaprdjujemo zrak i stedimo na gorivu, takodje stedimo i na parkingu (ovdje u Vancouveru je sat 4 dolara – ako si sretan da nadjes parking mjesto) a i na parking mjestima (guramo se ko da je dzaba). Takodje, koristenje gradskog prevoza ti ustedi zivce jer ne moras da trpis nervozne vozace ujutro, a posebno kasnije kada se ti isti vozaci vracaju kuci s posla u vrijeme najvece spice (iako u autu mogu sto glasnije da pjevam i Merlina i Halida bez da mi pridju outreach workeri i daju mi kartice da se javim u bolnicu). Kad ne vozis ne moze da ti se desi nesreca bilo da je sam ti ili neko drugi uzrokuje. Ne samo nesrecu nego i da pokupis pjesaka, kakvu zivotinju ili da udaris u neku materijalnu stvar na ulici, kao npr. semafor. Dalje, kada u autobusu pogledas oko sebe shvatis da nisi “najdrkanija” osoba na svijetu, niti najljepsa, u zavisnosti sta ti je u mislima datog dana. Takodje shvatis da i drugi moraju na posao, bas kao i ti. Biti sa drugima u autobusu ili vozu je kao biti u terapijskoj grupi: dovoljno je da se pogledate i vec sve znate: “Razumijem te druze, u istom smo camcu. I ja sam se morala jutros rano nadici! A nije mi se dizalo!” (opet tu mislim koliko ih se uopste danas nece ni dici – jadni). Ponekad van pomogne da sebe vise cijenite kad shvatite koliko ste se manje od drugih trudili da izgledate tako da impresionirate, vec ste bez kompleksa izasli zadovoljni takvi kakvi ste pa sta god svijet da mislio – ta zivot je vise od toga. Ono cega se sve nagledas u gradskom prevozu nema cijenu (od frizura, sminke, cipela a i faca koje se ustoglje da izgledaju sto profesionalnije — najbolji su oni sto spavaju, posebno kad zavrnu glavu prema gore i otvore usta). A sta vrijedi jos je stu u stvari mozes da razgledas i u stvari da vidis mnogo bez da rizikujes da uzrokujes neku nesrecu. Mozes zapoceti neke spontante razgovore komentarisuci stvari koje su ti na pameti (politika, vrijeme, cijene goriva, narav ljudi koji su se naselili u grad, itd). Ali se takodje mozes zadesiti u nekoj od tih konverzacija kada ti se najmanje prica. Mozes citati (knjige, novine, oglase, obavjestenja, itd.), slusati muziku, spavati, opustiti se, razmisljati o buducnosti, mastati, i upoznavati podrucja u gradu posebno kada si negdje po prvi put. Ako je zima, mozes se ugrijati. Ako si u nekog zemlji kao sto je Bosna mozes dobiti i besplatnu muziku, obicno harmoniku, ili samo pjesmu.

Mnogo stvari rizikujes dok se vozis u gradskom javnom prevozu (jedna od glavnih jeste kopanje nosa koje ne mozes bas tako slobodno i s merakom bas da odradis u busu). Da te neko slucajno udari, gurne, da si stisnut medju i sa ljudima koje nikada nisi vidio i koje nikada vjerovatno neces vidjeti. Rizikujes da omirises razne mirise koji dolaze od raznih dijelova (ispod pazuha, iz usta, iz kose, s garderobe, itd.). Rizikujes da dobijes razne baje (kao npr u Vancouveru bed bugs) te da nemas mjesta i da moras stajati pa cak ako si trudna, bez obzira koliko daleko da se vozis. Drugi ti odredjuju koliko ce biti hladno ili toplo u busu. Kada uz eve to jos imas dijete sa sobom, stvari postanu jos mnogo teze jer dobro znamo da nijedno dijete ne podnosi bas najbolje guzvu. Za kraj, rizikujes da stalno moras da odgovaras na pitanje odakle si u slucaju da imas naglasak malo drugaciji. Ponekad ce te neko pitati jesi li trudna i hoces li da sjednes (iako nisi) te takodje nekom mozes izgledati stariji/a nego jesi pa mozes dobiti sjediste. To je ovdje mnogo velika uvreda. Ima jos mnogo toga al ne mogu sad o tome, kasno mi je.

I, umalo da zaboravim, gradski prevoz ti moze biti sudbonosan. Ja sam svog muza upoznala u autobusu sto se nikada ne bi desilo da sam taj dan isla na posao autom, a hvala bogu pa je i njemu auto crklo te je morao na bus (ne ne, nije vozac autobusa). Koga uglavnom mozete upoznati vozeci auto (ako bas nine bijesno da se lijepe) jest policajca koji ce biti sretan da vas zaustavi.

Eto, toliko o prevozu. Ideje?

8 Replies to “Evo jedna zasto koristiti gradski prevoz (na Zapadu)”

  1. Znam kako ti je. U Stockholmu ne bih me natjerala da idem autom. Stvarno je udobno autom putovati i možeš pjevati bez da nekoj jadnoj osobi pokvarim sluh do kraja života. Sjetim se samo muke kad trebam da parkiram kod zgrade, a nema nigdje mjesta(pogotovo kad u području čiste ulice pa zabrana na većinu ulica), pa lutam sat vremena samo da nađem gdje parkirati u blizinu. Neka ipak autobusa i metroa gdje mogu čitati i odgovarati na postove 🙂

    • Daaaaa vala bas 🙂 to sam zaboravila da stavim. Facebook, blogovi, twitteri i druge socijalne mreze. Ono bas super dodju tu u tim prevozima. Al se uvijek nadje neko ono iznad tebe da malo zaviruje pa moras ipak ono malo rukom pokriti 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*