Majcinstvo …

Sebi sam rekla da cu sve da dam da maximalno uzivam u djetinstvu svog sina. Nekako imam osjecaj da sam dosta vremena izgubila na gluposti kao sto su posao, skola, sekiranje, borba za zivot te da sam propustila neke stvari za koje bih volila da sam vise s njim provela. Ipak trudim se da koliko god radim uvijek s njim provedem kvalitetno vrijeme, da smo na polju, da setamo, da pricamo, da stvaram to povjerenje. On vec pokazuje koliko je tvrodglav i svoj i ja znam da ako sada ne stvorim povjerenje i ako vicem na njega ili bilo koji drugi nacin pokusam to svojatanje da ispravim cu pogrijesiti i stvoriti buntovnistvo. Sad je vrijeme da se ulaze i modelira jer kasnije moze biti kasno. On ne moze promijeniti svoju narav ali, iz straha od roditelja, mogao bi savrseno nauciti kako da sakrije i ne pokazuje ono sto je zaista on. Zato sam odlucila da se fokusiram na povjerenje i razgovor. Zrtovacu vise vremena i strpljenja ali necu zbog brzih rjesenja da stvorim malog buntovnika s ovako vec genetski odredjenom tvrdoglavoscu.

Uz to, juce smo predali papire za upis u skolu. Ovdje djeca krecu u skolu (kindergarden) one godine u kojoj pune 5. godina. Iako moj mali puni 5. godina u Novembru ipak ce krenuti u skolu kao 4-godisnjak. Nekako mi je zao tako ga malog poslati. On je jos u fazonu igre i imam osjecaj da mu se otima djetinstvo. Ja sam krenula sa 6 godina pa mi se nekako cini da sam mogla jos da se igram. Mozda sam zato ostala vjecno dijete. Elem, s obzirom da ovdje ima opcija upisati ga u skolu u kojoj se govori engleski ili u skolu u kojoj se govori francuski jezik, mi smo ga upisali u ovu na francuskom. Engleski ce svakako znati a govoriti dva sluzbena jezika Kanade otvara mu mnoga vrata. Cekacemo da cujemo da li ce biti primljen. Vijesti ce stici krajem marta.

Kroz ovaj svoj ludi zivot, a oni koji me znaju znaju do koje mjere ja imam lud zivot, sto sam naucila jeste da je majcinstvo neopisivi dar! To je jedina investicija koja se isplati i koja vrijedi.

motherhood, nova

7 Replies to “Majcinstvo …”

  1. hmm.baš sam čitao o tome, a i sam sam pogriješio, da ne bi trebalo djecu prijevremena upisivati, naprotiv, zbog velikih razlika, kako fizičkih, tako i mentalnih , a koje su u tom dobu velike i među onima koji su u 3 mjeseca rođeni, starija djeca zbog nešto boljih rezultata koje postižu i pokazuju zbog te male prednosti, dobijaju uvijek prednost i više šansi, kako kroz osnovno školovanje ( npr. nešto stariji a time i jači dječaci će dobiti više šanse za igranje u prvom timu i sl.) tako i kasnije, a time stiću i veće prednosti kasnije …knjiga je prava egzaktna sociološka studija, a zove se “outliers” – ne znam da ima na našem pisac je Malcom Gladwell

    • Super. Potrazicu ovu knjigu. Ma ja kada gledam ovog svog malca nikako mi nije za skolu. Zamisljam ga sa djecom koja su pred kraj 5. godine, da li ce uopste uspjeti s njima? Ali bas cu da procitam ovu knjigu. Hvala ti puno za informaciju.

  2. zapravo da se ispravim malo 🙂 , nije sva knjiga sociološka studija, ali navodi dosta tih studija i na njima se zasniva, postoje izvori i sve ugl. nije neka šarlatanska knjiga , a taj dio koji govori o ovome , o čemu i ti, je jedan dio knjige, ostalo su druge teme koje sve skupa govore o uspjehu..et’ , ali knjiga je ok pravo

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*